SKŁADNIKI BAZOWE:
- płatki owsiane
- płatki pszenne
- płatki żytnie
- płatki kukurydziane
- płatki pełnoziarniste
- błonnik
- crunchy (zawiera cukier, ale jest pyszne)
DODATKI:
- orzechy laskowe
- orzechy nerkowca
- orzechy włoskie
- orzechy ziemne
- migdały
- wiórki kokosowe
- pestki słonecznika
- pestki dyni
- sezam
- siemię lniane
- jagody goji
- chipsy bananowe (są kaloryczne)
- rodzynki
- żurawina suszona
- morele suszone
- daktyle
- figi
- śliwki suszone
teraz, kiedy zdecydowaliśmy, co chcemy mieć w naszym musli, mieszamy, wsypujemy do pojemnika i cieszymy się samodzielnie zrobionym musli, ze świadomie wybranymi składnikami.
musli można jeść z jogurtem, z mlekiem, z dodatkiem świeżych owoców lub wcinać 'na sucho'.
pokażę teraz moje 2 domowe musli:
jak widzimy, jest tutaj błonnik, płatki kukurydziane, płatki owsiane i crunchy. takie musli najchętniej jem z mlekiem.
to musli to płatki owsiane, siemię lniane i pestki słonecznika. jem je z jogurtem naturalnym, najczęściej kroję do tego banana i posypuję borówkami amerykańskimi.
jedno i drugie to musli, ale każde ma zupełnie inny smak. możliwości jest naprawdę wiele, więc zachęcam do eksperymentowania :)
Juz od dawna mnie kusi zrobienie domowego musli, tak jak i masla orzechowego ;)
OdpowiedzUsuńmasło ostatnio robiłam, wyszło genialnie + najzdrowsze, jakie tylko może być, bo z samych orzechów ;) bez zbędnego cukru, soli czy oleju.
Usuń