piątek, 6 czerwca 2014

tort bezowy oblany polewą z białej czekolady


w dzisiejszej notce przepis na przepyszny, bardzo słodki i łatwy w wykonaniu tort, który zrobiłam z okazji 19 urodzin Łukasza. jeden kawałek ma jakieś 43546336462364675762 kalorii, ale kogo to obchodzi, hehe

co jest potrzebne?

beza:

  • 6 białek
  • 300 gram cukru pudru
krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
polewa:
  • tabliczka białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

jak to zrobić?

beza: białka oddzielić od żółtek, miksować na gładką masę, powoli, partiami dodawać cukier puder. na blaszce narysować ołówkiem dwa oddzielone od siebie okręgi i wylać masę. bezy piec przez 5 minut w 180 stopniach, skręcić do 150 stopni i piec jeszcze przez godzinę. suszyć w uchylonym piekarniku najlepiej całą noc. 

krem: schłodzoną kremówkę zmiksować i przełożyć nią bezy.

polewa: do rondelka wlać kremówkę i chwilę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. dodać pokruszoną czekoladę i mieszając czekać, aż się rozpuści i połączy z kremówką. oblać nią tort i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 




na koniec muszę polecić najlepsze na świecie lodowe spaghetti carbonara, które można dostać w 4D Gelato Cafe. są to orzechowe lody wyglądające jak makaron spaghetti, posypane orzechami w karmelu i oblane polewą czekoladową i likierem, masakra <3




4 komentarze:

  1. Hejka :) wpadam z rewizytą....
    Fajny blog :) świetne wypieki i fajna z Was para..:))
    Torcik obłędnie wygląda.... co tam te kalorie:) natomiast lody a'la makaron...hmmm masz rację masakra.
    Pozdrawiam i zapraszam częściej do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! ; )
    Uwielbiam bezowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham bezę, a tobie wyszła fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój tort wygląda przepysznie, aż się głodna zrobiłam ;) a to lodowe spaghetti miażdży system ;D

    OdpowiedzUsuń