idealny dla fanów Daim w każdej postaci
idealny dla fanów serników
idealny dla fanów kajmaku
w sumie myślę, że idealny dla wszystkich, którzy kochają słodycze
co jest potrzebne?
spód:
- 150 g herbatników
- 2 łyżki masła
masa:
- 1 kg zmielonego białego sera do sernika
- 5 jajek
- pół puszki masy kajmakowej
- 100 ml śmietanki 30%
- opakowanie budyniu karmelowego
- 1 czekolada Milka z Daim
wierzch:
- pół puszki masy kajmakowej
- 1 czekolada Milka z Daim
jak to zrobić?
tortownicę (ja miałam o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. herbatniki pokruszyć i pomieszać z roztopionym masłem. wyłożyć na tortownicę, ugnieść i wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy.
biały ser, kajmak, śmietankę i budyń miksować/blendować dodając po jednym jajku. czekoladę zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki i połączyć łyżką z masą. wylać na wcześniej przygotowany spód.
piec godzinę w 160 stopniach. po upieczeniu należy zostawić sernik do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
na wystudzonym serniku równomiernie rozprowadzić kajmak, udekorować startą lub pokrojoną tabliczką czekolady z Daim.
*miałam go zrobić na przyjazd Łukasza wracającego z Norwegii. powiedział mi, że będzie w okolicach 13-14, więc pomyślałam, że rano będę miała jeszcze sporo czasu na upieczenie go. musiałam to jednak przełożyć, bo ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, zostałam przez niego obudzona o 9 rano, bo mój kochany chłopak specjalnie prowadził calutką noc, żeby zrobić mi niespodziankę i przyjechać wcześnie rano, żebym jeszcze spała. kocham bardzo ♥
Trafiłam dzisiaj na Twojego bloga całkiem przypadkowo i się wkręciłam ;) Przeglądnęłam już kilka przepisów i mi się spodobały :) Pokazujesz jak łatwo można przygotować pyszne smakołyki, co dla osoby z dwoma lewymi rękami do gotowania (czytaj dla mnie) jest świetne, wypróbowałam dzisiaj placuszki bananowe wyszły bardzo smaczne! ;) Jutro chyba przygotuję muffinki, albo ciasto marchewkowe ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo miło mi to czytać :) lubię proste przepisy, w trudniejszych się gubię :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń