niedziela, 29 czerwca 2014

sernik Daim


idealny dla fanów Daim w każdej postaci
idealny dla fanów serników
idealny dla fanów kajmaku
w sumie myślę, że idealny dla wszystkich, którzy kochają słodycze


co jest potrzebne?

spód:
  • 150 g herbatników
  • 2 łyżki masła
masa:
  • 1 kg zmielonego białego sera do sernika
  • 5 jajek
  • pół puszki masy kajmakowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • opakowanie budyniu karmelowego
  • 1 czekolada Milka z Daim
wierzch:
  • pół puszki masy kajmakowej
  • 1 czekolada Milka z Daim

jak to zrobić?

tortownicę (ja miałam o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. herbatniki pokruszyć i pomieszać z roztopionym masłem. wyłożyć na tortownicę, ugnieść i wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy.

biały ser, kajmak, śmietankę i budyń miksować/blendować dodając po jednym jajku. czekoladę zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki i połączyć łyżką z masą. wylać na wcześniej przygotowany spód.

piec godzinę w 160 stopniach. po upieczeniu należy zostawić sernik do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

na wystudzonym serniku równomiernie rozprowadzić kajmak, udekorować startą lub pokrojoną tabliczką czekolady z Daim. 





*miałam go zrobić na przyjazd Łukasza wracającego z Norwegii. powiedział mi, że będzie w okolicach 13-14, więc pomyślałam, że rano będę miała jeszcze sporo czasu na upieczenie go. musiałam to jednak przełożyć, bo ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, zostałam przez niego obudzona o 9 rano, bo mój kochany chłopak specjalnie prowadził calutką noc, żeby zrobić mi niespodziankę i przyjechać wcześnie rano, żebym jeszcze spała. kocham bardzo ♥


3 komentarze:

  1. Trafiłam dzisiaj na Twojego bloga całkiem przypadkowo i się wkręciłam ;) Przeglądnęłam już kilka przepisów i mi się spodobały :) Pokazujesz jak łatwo można przygotować pyszne smakołyki, co dla osoby z dwoma lewymi rękami do gotowania (czytaj dla mnie) jest świetne, wypróbowałam dzisiaj placuszki bananowe wyszły bardzo smaczne! ;) Jutro chyba przygotuję muffinki, albo ciasto marchewkowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miło mi to czytać :) lubię proste przepisy, w trudniejszych się gubię :D

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń